logo bm 1 1   logo baru pknp
soalan2 lazim alamat kami aduan pelanggan petalaman

Protune

:

LATAR BELAKANG

Dalam melahirkan usahawan muda yang berjaya dan berpengetahuan, Program Tunas Niaga (PROTUNe) telah diperkenalkan di Negeri Pahang dan PKNP berperanan sebagai agen pelaksana peringkat negeri dengan kerjasama Kementerian Kewangan dan Kementerian Pelajaran Malaysia. PKNP sentiasa membuat pemantauan ke sekolah-sekolah PROTUNe bagi memastikan syarikat Tunas Niaga menjalankan perniagaan mengikut garis panduan yang telah ditetapkan PROTUNe merupakan penjenamaan semula Program Usahawan Muda yang telah dilaksanakan sejak tahun 1989 di bawah Unit Penyelaras Pelaksaan, Jabatan Perdana Menteri, Malaysia.

Pada tahun 1990 pengurusan Program Usahawan Muda dipindahkan di bawah pengurusan Kementerian Perusahaan Awam (KPA) dan dipindahkan sekali lagi pengurusannya di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi dari tahun 1995 sehingga tahun 2007. Kemudian pada tahun 2007 sehingga 2013, pengurusan program ini adalah di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Pada permulaan, sebanyak 9 buah sekolah sahaja yang terlibat, kemudian jumlah penyertaan sekolah meningkat secara berkala sehingga pada tahun 2014 penyertaan sekolah mencapai 40 buah sekolah.
Pada tahun 2015 sebanyak 40 Buah sekolah menengah di Pahang telah menyertai PROTUNe dengan jumlah penyertaan pelajar seramai 1000 orang dan 40 orang Guru Pembimbing.

MISI

Misi PROTUNe adalah untuk memupuk pembudayaan keusahawanan di kalangan pelajar sekolah menengah ke arah memperkasakan ekonomi bumiputera.

MODUL LATIHAN

MODUL 1

Taklimat kepada Pengetua-Pengetua Sekolah bertujuan memberi penerangan tentang objektif, kalendar tahunan, harapan dan pencapaian yang disasarkan dari pelaksanaan program ini;

MODUL 2

Kursus Training of Trainers (TOT) Guru Pembimbing bertujuan untuk memberi kefahaman dan penghayatan tentang sasaran sebenar pelaksanaan program PROTUNe supaya dapat membimbing para pelajar berdasarkan modul dan tatacara pengurusan perniagaan sebenar. Antara lain modul ini dapat memberi garis pandauan kepada para Guru Pembimbing untuk menyampaikan maklumat terkini konsep perniagaan di samping membimbing bagaimana tatacara penyediaan laporan Tahunan Syarikat bagi persediaan menghadapi Konvensyen Peringkat Negeri dan Nasional.

MODUL 3

Seminar Ahli Pengurusan Syarikat (Pelajar) menjurus bimbingan kepada para Ahli Pengurusan Syarikat dalam mengurusan dan mentadbir sesebuat syarikat Sdn Bhd iaitu tugas dan tanggunjawab Ahli Pengurusan Syarikat, Pengurusan Pentadbiran, Pengurusan Kewangan dan Analisa Pengeluaran Produk serta Promosi.

MODUL 4

Kem Tunas Niaga dilaksanakan memupuk nilai-nilai kepimpinan dan jati diri di dalam diri Ahli Pengurusan Syarikat dan Pemegang Saham agar dapat berdaya saing, berdaya tahan dan bedaya maju. Budaya ini perlu diterapkan agar mereka tabah menghadapi cabaran dan rintangan di dalam situasi bisnes sebenar. Antara pengisian program ini alah Ceramah Motivasi, Team Bilding dan Bengkel Kreativiti.

MODUL 5

Bengkel Kemahiran Persembahan dilaksanakan untuk mendidik pelajar tentang taktik dan teknik yang berketrampilan untuk melaksanakan pembentangan prestasi syarikat dan memupuk keyakinan diri pelajar untuk membuat pembentangan secara berkesan dan berkeyakinan. Antara pengisian bengkel kemahiran ini adalah ‘communicataion skills, personality grooming dan juga multimedia presentation.

MODUL 6

Bengkel Penyediaan Laporan Tahunan & Pembubaran Syarikat memberi penekanan dan pendedahan tentang tatacara pembubaran, persediaan awal sebelum pembubaran, perkiraan pengagihan dividen dan penyediaan laporan tahunan syarikat Program Tunas Niaga. Ia merangkumi pendokumenan segala aspek pencapaian syarikat terutama dalam soal Laporan Kewangan Syarikat, produk atau perkhidmatan yang ditawarkan, promosi yang dijalankan dan prestasi pentadbiran secara keseluruhannya.

MODUL 7

Konvensyen Tunas Niaga Peringkat Negeri bertujuan untuk menilai prestasi syarikat Program Tunas Niaga sepanjang tempoh 9 bulan beroperasi di samping memberi penganugerahan di peringkat Negeri selain bertujuan untuk pemilihan dan mewakili Negeri ke Konvensyen Nasional. Di Konvensyen Negeri ini, Ahli Pengurusan Syarikat dikehendaki membuat pembentangan prestasi laporan tahunan masing-masing.

MODUL 8

Konvensyen Tunas Niaga Peringkat Nasional diadakan bertujuan untuk menilai prestasi syarikat Program Tunas Niaga bagi wakil-wakil Negeri dari seluruh negara. Di Konvensyen Nasional ini, Ahli Pengurusan Syarikat dikehendaki membuat pembentangan prestasi laporan tahunan masing-masing untuk dinilai bagi tujuan penganugerahan di peringkat Nasional.

MODUL 9

Program Pendedahan Bermaklumat di mana Ahli Pengurusan Syarikat dan Pemegang Saham akan diberi peluang dan pendedahan melalui lawatan keusahawanan ke syarikat-syarikat usahawan bumiputera yang telah berjaya disamping menyertai bengkel, karnival atau ekspo yang dianjurkan oleh kerajaan pusat, kerajaan negeri atau agensi-agensi yang terlibat membangunkan program keusahawanan.

MODUL 10

Post Mortem & Penambahbaikan untuk menilai semula pencapaian yang telah dicapai sepanjang tempoh program beroperasi. Dilaksanakan dalam bentuk Sesi Pencambahan Fikiran, Laporan Pencapaian Program Tunas Niaga serta tindakan susulan untuk meningkatkan dan penambahbaikan mutu pengurusan syarikat di masa akan datang.

AKTIVITI PROTUNE 2014

 BIL  PROGRAM  TARIKH  PENYERTAAN
1. Kursus Pembimbing & Pemudahcara 16-18 Julai 2014 40 peserta
2. Kursus Kecemerlangan Syarikat 5-7 Sept 2014 109 peserta
3. Mini Konvensyen Negeri 18-20 Disember 114 peserta
4. Bengkel Persediaan Konvensyen 15 Nov 10 peserta
5. Konvensyen PROTUNE 20-23 Nov 26 peserta
6.  Karnival Jualan Protune Pahang 18-120 Okt 130 peserta

AKTIVITI PROTUNE 2015

 BIL  PROGRAM  TARIKH  PENYERTAAN
1. Kursus Pembimbing & Pemudahcara 16-18 Julai 2014 40 peserta
2. Kursus Kecemerlangan Syarikat 5-7 Sept 2014 109 peserta
3. Mini Konvensyen Negeri 18-20 Disember 114 peserta
4. Bengkel Persediaan Konvensyen 15 Nov 10 peserta
5. Konvensyen PROTUNE 20-23 Nov 26 peserta
6.  Karnival Jualan Protune Pahang 18-120 Okt 130 peserta

PENCAPAIAN

perkhidmatan terbaik

 BIL  ANUGERAH  PENCAPAIAN  TAHUN  NAMA SEKOLAH
1. Perkhidmatan Terbaik Naib Johan 2014 SMA Al Wosto, Temerloh
2. Produk Kreatif  Ketiga 2014 S.M. SHAH, Pekan

 

Hubungi Kami

logo 01

   Perbadanan Kemajuan 
  Negeri Pahang

 Tingkat 16, Kompleks Teruntum,

Jalan Mahkota,
25000 Kuantan, Pahang.

+609-5658588

+609-5130510

webmaster[at]pknp[dot]gov[dot]my

Jumlah Pelawat

Hari Ini 807

Semalam 674

Minggu Ini 4892

Bulan Ini 20027

Keseluruhan 725386

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Kod Qr

qr-code

Layari Laman Web
Melalui Telefon Pintar
Tarikh Kemaskini


Sabtu, 25 Januari 2020

Undian

Pendapat anda mengenai laman web baru PKNP?

Sangat bagus - 1.5%
Baik dan Memuaskan - 3.4%
Boleh diperbaiki lagi - 87.9%