logo bm 1 1   logo baru pknp
soalan2 lazim alamat kami aduan pelanggan petalaman

Latar Belakang / Sejarah

:
latarbelakang pknp 1Mac17 01    

 

 

Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang (PKNP) ditubuhkan pada 27 Disember 1965 melalui Enakmen LKNP Bil. 12/65 dengan tanggungjawab utamanya bagi meningkat, mendorong, memberi kemudahan serta menjalankan usaha-usaha pembangunan ekonomi dan sosial negeri terutamanya di kawasan luar bandar.

 

 

 

Peranan dan aktiviti utama PKNP dan Kumpulan adalah tertumpu kepada sektor-sektor berikut:

Pembangunan Industri

Bahagian Perindustrian memainkan peranan utama menarik Pelaburan Asing Langsung (FDI) dan tempatan (DDI) untuk melabur di Negeri Pahang serta menyediakan kemudahan infrastruktur asas dalam kawasan-kawasan  perindustrian yang dibangunkan oleh PKNP.

PKNP melalui Bahagian Perindustrian adalah Agensi Perkhidmatan Setempat atau One Stop Agency (OSA) dalam sektor perkilangan di Negeri Pahang dengan peranan-peranan seperti berikut :-

 • Mempromosi tanah-tanah industri
 • Menyediakan kemudahan teknikal kepada pelabur / bakal pelabur
 • Menghubungkan serta memudahcara permasalahan pelabur dengan Jabatan/ Agensi Teknikal Kerajaan Negeri

Pembangunan Hartanah

Latar Belakang

Sektor Pembangunan Hartanah adalah salah satu bidang yang boleh menyumbang kepada pendapatan PKNP melalui pembangunan projek-projek komersil yang memenuhi cita rasa rakyat.

Objektif

 • Mewujudkan sebuah bandar yang moden, lengkap dengan kemudahan infrastruktur yang berfungsi sebagai pusat pembangunan ekonomi usahawan Bumiputera.
 • Menyediakan perumahan yang tersusun dan lengkap dengan kemudahan infrastruktur mengikut kemampuan pembeli di samping meningkatkan peratus pemilikan Bumiputera ke atas hartanah di Negeri Pahang.
 • Menyediakan peluang perniagaan dan ruang niaga yang lengkap dengan kemudahan infrastruktur di kawasan bandar.

Fungsi

Mereka bentuk, membangun dan memasarkan hartanah yang melibatkan pembinaan perumahan, pembangunan bandar baru atau bersepadu dalam semua bidang yang berpotensi strategik di seluruh negeri ini.

Pusat Pertumbuhan Baru & Bandar Baru

Latar Belakang

Pusat Pertumbuhan dan Bandar Baru adalah sektor yang paling penting dalam pembangunan yang dijalankan oleh PKNP sejak ditubuhkan pada tahun 1965. Ia adalah peranan dan tanggungjawab sejajar dengan objektif PKNP untuk meningkatkan, menggalakkan, memudahkan dan mengusahakan pembangunan ekonomi dan sosial negara ini, terutama di kawasan luar bandar untuk kesejahteraan rakyat. Di samping itu, peranan PKNP dalam menyediakan premis perniagaan yang lebih selesa dan teratur, dengan keutamaan kepada Bumiputera untuk menyewa atau memilikinya pada harga yang berpatutan dan sesuai dengan kemampuan.
 

Objektif

Bagi merealisasikan misi dan matlamat PKNP Objektif keseluruhan projek pembangunan dan harta adalah untuk memastikan pembangunan dan pertumbuhan pusat-pusat bandar baru, kediaman, rumah kedai dan pengurusan kekayaan sebagai penyumbang kepada pendapatan PKNP menawarkan produk yang memenuhi cita rasa rakyat .
Fungsi
Projek Pembangunan dan Pengurusan Harta dibahagikan kepada empat fungsi utama seperti berikut:-

   1) Pembangunan Pusat Pertumbuhan Desa
 • Membina dan memodenkan kawasan luar bandar melalui proses perbandaran, di mana kampung-kampung tradisional telah dikenal pasti mempunyai potensi untuk berkembang dan maju akan dibangunkan sebagai PPD.
 • Konsep pembangunan PPD ini melibatkan usaha bersepadu dalam penyediaan infrastruktur, kemudahan awam dan sokongan untuk memusatkan aktiviti ekonomi dan perniagaan di PPD.
   2) Pembangunan Bandar Baru
 • Membangunkan bandar-bandar baru yang telah dikenal pasti untuk dijadikan sebagai pusat pentadbiran daerah perniagaan pusat atau penyediaan kemudahan infrastruktur dan premis perniagaan yang lebih moden dan lengkap.
   3) Pembangunan Perumahan Dan Kedai
 • Sektor perumahan adalah salah satu bidang yang terbesar yang diceburi oleh PKNP sejak ditubuhkan melalui pemaju konsep, pembangunan tanah dan penswastaan Bumiputera.
   4) Pembangunan Perumahan Dan Kedai
 • PKNP juga memainkan peranan dalam mengendali dan menguruskan hartanah untuk disewa terutamanya usahawan Bumiputera untuk menawarkan peluang-peluang perniagaan dan ruang runcit lebih selesa dengan kebolehan mereka di seluruh negeri. Jenis harta yang dimiliki oleh PKNP adalah seperti berikut :
  1. Ruang Industri dan Bengkel
  2. Inkubator Bangunan
  3. Ruang Pejabat
  4. Rumah Kedai dan Komersial
  5. Kedai dan Pondok Sosial

Pelaburan

Objektif pelaburan Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang (PKNP) ialah:

 • Menceburi dalam bidang pelaburan baru yang berdaya maju. 
 • Menjadi badan amanah Kerajaan Negeri untuk menyelaras di antara pihak swasta dan kerajaan dalam bidang pelaburan.
Aktiviti pelaburan yang merangkumi sektor hartanah, perlombongan dan perladangan dikendalikan melalui penubuhan anak-anak syarikat.

Pembangunan Usahawan Bumiputera

Pembangunan usahawan Bumiputera merupakan salah satu dari tanggungjawab utama PKNP sepertimana termaktub dalam enakmen penubuhannya.

Sektor ini fokus untuk melahirkan usahawan yang berdaya saing, maju dan kompeten melalui bimbingan, latihan kemahiran, perkongsian pengalaman dan jaringan strategik perniagaan.

Melalui sektor ini, PKNP turut menjalankan tanggungjawab dalam program pembudayaan pembangunan keusahawanan yang melibatkan pelajar-pelajar sekolah seluruh negeri Pahang dengan peruntukannya dibiayai sepenuhnya oleh Kementerian Kewangan Malaysia (MOF).

PKNP telah membangunkan premis perniagaan mampu milik untuk memastikan usahawan Bumiputera khususnya di kawasan-kawasan luar bandar dapat menjalankan perniagaan dalam keadaan yang kondusif.

Untuk melahirkan usahawan menengah Bumiputera, PKNP telah mengambil inisiatif dengan menyediakan ruang perniagaan di kompleks-kompleks membeli belah di sekitar bandar Kuantan.

PKNP telah merangka Blueprint Program Transformasi Pembangunan Usahawan PKNP supaya aktiviti keusahawanan dilaksanakan menggunakan pendekatan yang lebih fokus dan bersifat holistik yang menjurus untuk melahirkan usahawan yang benar-benar dapat bersaing dalam dunia perniagaan yang lebih global.

Di bawah program ini, PKNP telah mengenalpasti perniagaan mengikut fungsi organisasi, merangka program yang bersifat berterusan untuk membimbing usahawan, menggerakkan program pembangunan usahawan secara lebih integrated dan total melibatkan input atau sumber yang ada.

Sebanyak tujuh sektor telah diletakkan di bawah program ini antaranya Sektor Kompleks Dagangan Mahkota; Sektor Perladangan; Sektor Pembinaan; Sektor Pelancongan; Sektor Perkhidmatan; Sektor Pembuatan dan Sektor Tenun Pahang Diraja.

PKNP mensasarkan untuk melahirkan seramai 121 usahawan di bawah program ini. 

Hubungi Kami

logo 01

   Perbadanan Kemajuan 
  Negeri Pahang

 Tingkat 16, Kompleks Teruntum,

Jalan Mahkota,
25000 Kuantan, Pahang.

+609-5658588

+609-5130510

webmaster[at]pknp[dot]gov[dot]my

Jumlah Pelawat

Hari Ini 419

Semalam 1089

Minggu Ini 1508

Bulan Ini 16643

Keseluruhan 722002

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Kod Qr

qr-code

Layari Laman Web
Melalui Telefon Pintar
Tarikh Kemaskini


Selasa, 21 Januari 2020

Undian

Pendapat anda mengenai laman web baru PKNP?

Sangat bagus - 1.5%
Baik dan Memuaskan - 3.4%
Boleh diperbaiki lagi - 87.9%